Hackers

Hackers är min nya youtube-kanal där jag kommer att göra barn-TV om IT-säkerhet i lekfullt format. Jag vet inte alls hur det kommer att gå, men jag kände att om nu barnen hänger på youtube så är det väl där jag ska finnas, om jag vill att de ska titta på det jag gör.

Idén till Hackers började med en lust att utbilda mer i IT-säkerhet. Om vi inte vet hur tekniken fungerar, kan vi inte förutse faror och det är även svårt att veta vad som verkligen är farligt, och vad som bara är någon som vill skrämmas. Det sprids ständigt nya rykten och läskiga historier om vad som kan hända i spel och på plattformar där barnen hänger. Eftersom många föräldrar saknar kunskap och insikt i hur tekniken fungerar kan de inte hjälpa barnen att skilja mellan vad som är sanning och lögn. När favorityoutubern säger att det går att bli hackad i ett visst spel, så är det sant, punkt slut. Vi behöver bli bättre på att genomskåda skrämselbluffar, både vuxna och barn.

Eftersom det är svårt att få vuxna att intressera sig för att lära nytt, sätter jag mitt hopp till barnen. Genom att göra roliga och spännande program hoppas jag kunna nå ut till den uppväxande generationen och se till att de får med sig lite handfast kunskap.

Just nu pågår förberedelserna inför filmning av piloten av Hackers. Det blir ca fem klipp mellan 2-6 minuter var. En inledning, tre utmaningar och ett avslutande klipp där barnen som deltar får ställa frågor till en ”expert”.

I pilotavsnittet kommer fyra barn tävla mot varandra i två lag, svarta hattar mot vita hattar. De svarta hattarna är attackerande hackers och de vita hattarna är försvarande hackers. Det kommer att fyllas pinatas, letas efter virus i slajm och tävlas om vilket lag som kan rädda respektive stjäla, flest filer. Inspelning sker 17-18 maj.

Karin står i studion med tre stycken pinatas. I förgrunden syns fotografen Olivia Eriksson som fotar Karin.